Odpowiednie spożycie witaminy D, wapnia, i magnezu wpływa nie tylko na wytrzymałość mechaniczną kości, ale także na stan układu mięśniowego. Na mięśnie działają korzystnie również białko i potas.

W okresie wzrostu organizm może zaabsorbować nawet do 75% spożywanego wapnia. W wieku 25 lat współczynnik wchłaniania obniża się do poziomu 20-30%, a po 35 roku życia wynosi już tylko 15%. Przyczyną ujemnego bilansu wapniowego może być zbyt niska podaż wapnia z dietą oraz upośledzone wchłanianie jelitowe.

Ilość wapnia dostarczanego wraz z pożywieniem nie jest zatem równoznaczna ilości, którą faktycznie wchłania organizm. Na proces ten negatywnie wpływa także niski poziom witaminy D w organizmie – badania wykazują, że aż 90% Polaków wymaga suplementacji witaminą D! Przy niskim poziomie tej witaminy wchłonięte może zostać tylko około 10% spożytego wapnia.

Z tego względu warto rozważyć dodatkową suplementację tego pierwiastka, dbając także o odpowiedni poziom witaminy D, niezbędnej do wchłaniania i metabolizmu wapnia.

„Według Instytutu Żywności i Żywienia młodzież i dorośli powinni przyjmować około 1 200 mg wapnia na dzień, a wraz z wiekiem ilość ta wzrasta. Badania wykazały, że w Polsce niewystarczające spożycie wapnia w diecie jest zjawiskiem powszechnym. Nawet połowa kobiet w wieku 20-60 lat nie pokrywa dziennego zapotrzebowania na ten ważny makroelement. Zaś wśród kobiet w wieku pomiędzy 60 i 80 lat, aż 74% nie realizuje norm spożycia na wapń!”

Dowiedz się więcej na temat suplementacji wapnia

Rodzaje suplementów z wapniem dostępne na rynku

Rodzaje suplementów z wapniem dostępne na rynku

Wsparcie działania

Wsparcie działania

Przewagi wapnia naturalnego pochodzenia

Przewagi wapnia naturalnego pochodzenia