Czy dostarczasz wystarczająco dużo wapnia?

Wapń znajduje się w bardzo wielu powszechnie spożywanych produktach – mleku, serach, jogurtach, śmietanie, a także orzechach, rybach i wielu warzywach. A jednocześnie okazuje się, że spożycie wapnia w Polsce pokrywa tylko około 60% ilości zalecanych (IŻŻ, 2017).

Rola wapnia w organizmie

Wapń to podstawowy składnik mineralny organizmu, który odpowiada przede wszystkim za utrzymanie zdrowych kości i zębów. Aż 99% wapnia ogólnoustrojowego znajduje się w kościach, gdzie występuje w związkach z innymi jonami w postaci kryształów hydroksyapatytu. I chociaż zaledwie 1% tego pierwiastka znajduje się w płynie pozakomórkowym i tkankach miękkich, to jednak spełnia szereg funkcji kluczowych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym m.in.:

  • przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi;
  • wspiera utrzymanie właściwego metabolizmu energetycznego;
  • pomaga w funkcjonowaniu mięśni;
  • pomaga w działaniu enzymów trawiennych;
  • działa korzystnie na utrzymanie odpowiedniego przekaźnictwa nerwowego;
  • uczestniczy w procesie podziału i specjalizacji komórek.

Ile wapnia potrzebuje nasz organizm?

Wapń to składnik mineralny, którego nasz organizm potrzebuje na każdym etapie życia, chociaż w każdym okresie zalecana jest nieco inna jego ilość. 

Zgodnie z normami IŻŻ (Instytut Żywności i Żywienia) z 2017 roku średnie zapotrzebowanie na wapń w diecie w zależności od wieku wynosi:

  • niemowlęta do 6 miesięcy: 200 mg/dobę (d)
  • niemowlęta od 6 do 12 miesięcy: 260 mg/d
  • dzieci od 1 do 3 lat: 500 mg/d
  • dzieci od 4 do 9 lat: 800 mg/d
  • dzieci od 10 do 18 lat: 1100 mg/d
  • mężczyźni od 19 do 65 lat: 800 mg/d
  • mężczyźni powyżej 66 lat: 1000 mg/d
  • kobiety od 19 do 50 lat: 800 mg/d
  • kobiety powyżej 51 lat: 1000 mg/d
  • kobiety w ciąży i karmiące piersią poniżej 19 lat: 1100 mg/d
  • kobiety w ciąży i karmiące piersią powyżej 19 lat: 800 mg/d

Jak sprawdzić poziom wapnia w organizmie?

Poziom wapnia we krwi określić można wykonując badanie krwi.

Prawidłowe stężenie wapnia całkowitego we krwi dorosłej osoby powinno wynosić

2,25-2,75 mmol/l (9-11 mg/dl). Z kolei wapń zjonizowany powinien utrzymywać się na poziomie 1,0-1,3 mmol/l (4-5,2 mg/dl)