Wapń znajduje się w bardzo wielu powszechnie spożywanych produktach – mleku, serach, jogurtach, śmietanie, a także orzechach, rybach i wielu warzywach. A jednocześnie okazuje się, że spożycie wapnia w Polsce pokrywa tylko około 60% ilości zalecanych (IŻŻ, 2017).
Rola wapnia w organizmie
Wapń to podstawowy składnik mineralny organizmu, który odpowiada przede wszystkim za utrzymanie zdrowych kości i zębów. Aż 99% wapnia ogólnoustrojowego znajduje się w kościach, gdzie występuje w związkach z innymi jonami w postaci kryształów hydroksyapatytu. I chociaż zaledwie 1% tego pierwiastka znajduje się w płynie pozakomórkowym i tkankach miękkich, to jednak spełnia szereg funkcji kluczowych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym m.in.:
- przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi;
- wspiera utrzymanie właściwego metabolizmu energetycznego;
- pomaga w funkcjonowaniu mięśni;
- pomaga w działaniu enzymów trawiennych;
- działa korzystnie na utrzymanie odpowiedniego przekaźnictwa nerwowego;
- uczestniczy w procesie podziału i specjalizacji komórek.
Ile wapnia potrzebuje nasz organizm?
Wapń to składnik mineralny, którego nasz organizm potrzebuje na każdym etapie życia, chociaż w każdym okresie zalecana jest nieco inna jego ilość.
Zgodnie z normami IŻŻ (Instytut Żywności i Żywienia) z 2017 roku średnie zapotrzebowanie na wapń w diecie w zależności od wieku wynosi:
- niemowlęta do 6 miesięcy: 200 mg/dobę (d)
- niemowlęta od 6 do 12 miesięcy: 260 mg/d
- dzieci od 1 do 3 lat: 500 mg/d
- dzieci od 4 do 9 lat: 800 mg/d
- dzieci od 10 do 18 lat: 1100 mg/d
- mężczyźni od 19 do 65 lat: 800 mg/d
- mężczyźni powyżej 66 lat: 1000 mg/d
- kobiety od 19 do 50 lat: 800 mg/d
- kobiety powyżej 51 lat: 1000 mg/d
- kobiety w ciąży i karmiące piersią poniżej 19 lat: 1100 mg/d
- kobiety w ciąży i karmiące piersią powyżej 19 lat: 800 mg/d
Jak sprawdzić poziom wapnia w organizmie?
Poziom wapnia we krwi określić można wykonując badanie krwi.
Prawidłowe stężenie wapnia całkowitego we krwi dorosłej osoby powinno wynosić
2,25-2,75 mmol/l (9-11 mg/dl). Z kolei wapń zjonizowany powinien utrzymywać się na poziomie 1,0-1,3 mmol/l (4-5,2 mg/dl).