Grupy wymagające dodatkowej suplementacji

Do osób szczególnie wymagających całorocznej suplementacji, należą:

Osoby starsze

Około 50. roku życia następuje naturalny, stopniowy proces demineralizacji kości. Wiek wpływa także na stan uzębienia – w miarę starzenia się nasze zęby są coraz bardziej podatne na próchnicę. Szkliwo, które pokrywa zęby jest zużywane w trakcie żucia i nie ma naturalnych procesów odbudowujących jego ubytki.

Co więcej, z wiekiem pogarsza się zdolność skóry do syntezy witaminy D oraz obniża się zdolność przewodu pokarmowego do przyswajania wapnia. Spada więc poziom wapnia w surowicy.

Dodatkowo z wiekiem zaczynamy częściej chorować, a w konsekwencji przyjmować coraz więcej leków. Wiele z nich zmniejsza wydzielanie śliny, która wypłukuje bakterie odpowiedzialne za próchnicę i zmniejsza ryzyko utraty zębów.

Do leków zmniejszających wydzielanie śliny należą m.in.:

  • leki moczopędne,
  • leki przeciwdepresyjne,
  • leki przeciwhistaminowe,
  • beta mimetyki,
  • neuroleptyki,
  • leki hipotensyjne.

Dzieci i młodzież w okresie dojrzewania

Do około 30. roku życia szkielet człowieka intensywnie rozwija się i wzmacnia. Proces ten jest szczególnie intensywny w okresie dzieciństwa oraz dojrzewania.

Intensywny rozwój układu kostnego zwiększa zapotrzebowanie organizmu na wapń, dlatego suplementacja w tym okresie jest szczególnie wskazana. Utrzymujące się niedostatki tego składnika w diecie mogą mieć negatywny wpływ na mineralizację kości.

Kobiety w okresie okołomenopauzalnym

Wraz z wiekiem wzrasta zapotrzebowanie organizmu na wapń.

Kobiety w okresie okołomenopauzalnym wymagają większej ilości wapnia z uwagi na zmiany hormonalne zachodzące w organizmie.

Kobiety w ciąży

Dbanie o prawidłowy poziom wapnia w organizmie jest szczególnie istotny w przypadku kobiet w ciąży. Wpływa on bowiem na zdrowie i kondycję nie tylko ciężarnej, ale także dziecka. Wapń jest niezbędny do wzrostu i rozwoju kości u dzieci.

Osoby źle odżywiające się i na diecie

Wapń jest składnikiem, który w naturalny sposób dostarczany jest do organizmu wyłącznie z pożywieniem. Z tego względu wszelkie nieprawidłowości i specyficzne ograniczenia w diecie są ryzykowne, bo mogą prowadzić do spożywania niewystarczającej ilości wapnia.

Na poziom wapnia w organizmie mają wpływ m.in.:

Nieracjonalne odżywianie, niezdrowa dieta:

  • Częste odchudzanie,
  • Nadmierne spożycie alkoholu,
  • Nadmierne spożycie kawy,
  • Nadmierne spożycie napojów typu cola,
  • Duże ilości soli w diecie.

Diety związane z:

  • nietolerancją laktozy,
  • okresem karmienia piersią,
  • wykluczeniem produktów strączkowych.

Diety odchudzające:

  • np. popularne diety bogate w błonnik i zielone warzywa (ze względu na zawartość szczawianów obniżających adsorpcję i biodostępność wapnia).