Zgodnie z zaleceniami WHO oraz Instytutu Żywności i Żywienia powinniśmy codziennie dostarczać około 1000 mg wapnia do organizmu.
Zapotrzebowanie na ten pierwiastek jest jeszcze większe w przypadku:
- dzieci i młodzieży w okresie intensywnego wzrostu,
- kobiet w okresie ciąży i karmienia piersią,
- kobiet w okresie menopauzy.
Źródłem wapnia dla organizmu jest spożywane przez nas pożywienie. Jednak aby dostarczyć odpowiednią ilość tego pierwiastka należałoby codziennie spożywać na przykład kilka szklanek mleka lub jogurtu.
Co więcej, taka podaż wapnia w diecie byłaby wystarczająca jedynie przy założeniu, że poziomy witaminy D i magnezu w organizmie są prawidłowe, a ich wchłanianie nie jest blokowane przez żaden z czynników. Problem w tym, że współczesne zwyczaje żywieniowe temu nie sprzyjają – na wchłanianie wapnia wpływa chociażby zwiększone spożycie soli, czy kofeiny. Dodatkowo wapń wydalany jest z organizmu codziennie, co oznacza, że nie mamy możliwości „zgromadzenia jego zapasów”.
Badania wykazały, że w Polsce istnieje problem z niewystarczającym poziomem wapnia dostarczanego z dietą. Okazuje się, iż połowa kobiet w wieku 20-60 lat nie pokrywa dziennego zapotrzebowania na ten ważny makroelement. Zaś wśród kobiet w wieku pomiędzy 60 i 80 lat, aż 74% nie realizuje norm spożycia na wapń! Niedostateczna podaż tego pierwiastka w diecie powoduje, że organizm zaczyna wykorzystywać jego zasoby zmagazynowane w kościach i zębach, zmniejszając ich masę mineralną i wytrzymałość. Z tego względu warto rozważyć dodatkową suplementację tego pierwiastka, dbając także o odpowiedni poziom witaminy D, niezbędnej do wchłaniania wapnia. Na rynku dostępne są suplementy diety, które w swoim składzie zawierają obydwie te substancje – należą do nich np. VITRUM Calcium i VITRUM Osteo (dodatkowo wzbogacony o magnez i cynk).