Podstawowym źródłem wapnia dla organizmu jest dieta.
Produkty spożywcze bogate w wapń to przede wszystkim mleko i jego przetwory. To one powinny być głównym źródłem wapnia w diecie. W mleku znajduje się odpowiednia zawartość wapnia w stosunku do ilości fosforu.
Dodatkowo wapń znajdziemy także między innymi w rybach, jajkach i roślinach strączkowych.
W praktyce dostarczenie odpowiedniej ilości wapnia wraz z dietą może być trudne. W tym celu należałoby codziennie spożywać np.:
- 4 szklanki mleka
- 3 szklanki jogurtu
- 4,5 szklanki kefiru / maślanki
- 1,2 kg twarogu
- 2 kg brukselki
- 360 g sardynek w oleju
- prawie 1 kg nasion słonecznika
Z tego względu warto rozważyć dodatkową suplementację tego pierwiastka, dbając także o odpowiedni poziom witaminy D, niezbędnej do wchłaniania i metabolizmu wapnia. Na rynku dostępne są suplementy diety, które w swoim składzie zawierają obydwie te substancje – należą do nich np. VITRUM Calcium i VITRUM Osteo (dodatkowo wzbogacony o magnez i cynk).